Sabtu, 8 November 2014

Cerita tentang J.O.D.O.H



Jangan risau tentang jodoh
Semua orang telah ditetapkan jodoh masing-masing,
Sedangkan slipar pun ada sebelah kanan dan kiri

Deep.
Tp sebenarnya tak patut jugak nk comparekan jodoh dgn selipar.. Sebab nowadays selipar tu x identical pun orang berani je nak pakai.. Sebelah kanan biru sebelah kiri merah, sebelah kanan hitam sebelah kiri putih.. xde hal pun.. Tp hakikatnye tetap sama, sebelum roh ditiup lg ALLAh dah tetapkan semuanya termasuklah jodoh. Allah da tentukan dah.
Ada ALLAh bg seseorang tu Jodoh awal, ada yang lambat dan mungkin tiada sebab salah seorangnya telah pergi menghadap ilahi terlebih dahulu ke mana tahu.. Bersyukurlah dan bersabarlah.
Berat mata memandang berat lg bahu yang memikul. Orang lain nk bertanya memang senang sekali, individu yg menanggung ni diorg tak fikir kan. Sometimes diorg ni bila belum kawen ditanye bila nk kahwin? Bila dah kawin org tanye bila nk menimang cahaya mata? Bila dah menimang cahaya mata org tanye bila nk tambah seorang lg? The questions is never end.
Langkah bendul. Apa itu langkah bendul? Term yg digunakan oleh orang zaman dahulu and yet still diguna pakai lg kan? Ianya terjadi apabila si adik yang mendirikan rumah tangga terlebih dahulu. Tak kira lelaki atau perempuan, akan tetapi yang lebih terasa impactnya is bila ianya terjadi pada insan yang bergelar wanita. Si kakak sudah pasti dengan berita gembira atas pernikahan si adik akan tetapi bagaimana dgn layanan masyarakat sekeliling? Sudah pasti yg menjadi mangsa ialah pada si kakak kerana lambat untuk mendirikan rumahtangga. Kakaknya bila lg? Tidak pasal2 di label si kakak tak laku.. Andaru la si kakak tu nanti..its like a nightmare I tell you because ive been surrounded by friends who have same situation as per above.
Perlukah nk salahkan diri sendiri bila lambat kahwin? Tidak.. sebab jodoh belum sampai kan?
Mengapa tidak mencari? Hmm soal hati ni sgt subjektif. Boleh jd kita suka seseorg tu pada pandangan pertama, boleh jadi juga tidak. Mengapa harus di paksa hati untuk menerima jika akibatnya hanya memakan diri sendiri.
Cinta selepas berkahwin. I thought I’ll seen this only in a drama tak kira melayu ke korea ke.. Boleh jadi kot.. Meet only once decided to get married a weeks later? Oh my dah 4 case dah yg personally rapat dgn sy yg macam ni.. Yes, Allah yang mempermudahkan urusan mereka.. bahagia je sampai sekarang, bertambah2 anak mereka.. hehe.. rezeki mereka.. Alhamdulillah.. My very Best Friend pun dua2 mcm tu, tp still on the way la insyaAllah this coming December..
Siapa pun jodoh kita hari ini, terimalah dengan hati yang terbuka.. Belajar mencintai itu lebih baik daripada mencintai mereka yang tidak tahu apa itu pengorbanan dan kesetiaan..

P/s:: Pemilik rusuk kiri masih belum ditemui sehingga sekarang
Tawakkal and enjoy your life =)





HAHA


Isnin, 10 Mac 2014

Pray for MH370

Perbezaan di antara kecerdikan dan kebodohan ialah kecerdikan ada had, tetapi kebodohan tiada sempadan.

If you cant say something nice, dont say nothing at all

#PrayForMH370

Rabu, 8 Januari 2014

Tragedi 4.1.14

Syukur Alhamdulillah im survived..
Happened on 4.1.14 , 2pm at km 43.5 kl-karak hway..
It is a wake up call for me to be more carefull and a valuable of our life..
Duit tak boleh beli nyawa sparepart.. kereta rosak boleh claim insurance tp nyawa??
Terima kasih tak terhingga buat kaum keluarga, saudara mara, shabat handai, teman2 se-kilang yg bertanyakan khabar serta tak putus memberikan kata2 semangat..
Sepanjang minggu ni diberi cuti rehat dan menenangkan fikiran.. Thank you bos2 :-ebni,balan n santhana yg xbg sy masuk keje minggu ni.. Sorry sgt2 dgn kesihatan yg tak mengizinkan.. Ni pun demam terkejut lagi.. Menangis sampai bengkak mata pun da xgune, benda dah terjadi.. hu hu hu.. im so sorry oghen.. mummy love you.. speed recovery please.. ***leceh btol claim insurance ni. Huhu... berapa bulan la ni br dpt.. Huhu... <3

Rabu, 1 Januari 2014

Happy New Year

Hye2 2014 and Bye2 2013

Rasanya macam baru je buat summary 2012 masa new year 2013 yg lepas..  sekejap sgt masa berlalu tanpa kita sedari. Setahun telah berlalu. Dan aku masih lagi di tempat kerja yg lama. Pagi2 lagi kene tag oleh one of my operator "siapa yg dari tahun lepas tak tidur?" haha.. bertahan aku lebih dr tiga tahun kerja shift and still going on.. tak pernah langsung terlintas di fikiran aku masa belajar waima masa kecil2 dulu nk kerja kilang di bandar metropolitan ni. Kalaulah saban hari kos taraf hidup semakin hari semakin turun takpe la jugak.. ni makin lama makin naik.. naik la sikit2.. tak da la aku ni macam semua benda nk kene adjust. Ni baru nk sara diri sendiri.. he he he.. usah ditanya apa azam aku tahun ni sebab azam yg lama tu pun da bertahun2 la renew je.. pembaharuan tu ada la..  tapi yang pasti azam untuk mendirikan rumahtangga masih lagi pending.. ha ha ha.. takpe sabar, jodoh pertemuan di tangan ALLAH. Aku redha bila semua kawan2 aku semua dah move on tinggalkan aku terkontang kanting uruskan hal2 merepek kat kilang ni. Kemungkinan cari kerja lain? tak pasti la pulak.. Nk beli rumah tapi mahalnyaa la hai.  Mampu menyewa je sampai sekarang, tp dr aku menyewa baik cari rumah. Sama je sbb aku punya rumah sewa pun bley tahan mahal la kan.. tp untuk keselesaan sendiri dan kemudahan family nk datang bertandang aku tahankan aje.. duduk rumah pun beberapa jam aje.. tempat kerja dah jadi rumah utama da.. ngeh...


Jumaat, 6 Disember 2013

Sandiwara cinta

jujurlah sayang, aku tak mengapa..
Biar semua, jelas tak berbeda
Jika nanti aku yg harus pergi
ku terima.. walau sakit hati... (republik)


Akhirnya, masa yg aku tunggu-tunggu telah tiba
Dan kali ini aku benar2 rela dan redha untuk undur diri
Walaupun hati ku pernah sakit suatu hari dulu
Aku tetap terima dengan ketentuan-Nya

semoga hati yg telah aku tutup selama 3 tahun ini boleh terbuka kembali pada thn 2014
Doakan kebahagiaan masing-masing
And i know you will...

No more A****A forever and what so ever tu..
A week more and ill help you counting a day to my freedom of any guilty feelings
im so bless with people surround me even ive been hated by some ppl sbb garang sangat
haha.. work is work.. =)
bila dpt keluar dr that environment tu pun tak tu bile..

(^.^)v peace,






Jumaat, 1 November 2013

Undefined feeling

Pernah kah anda rasa mahu membenci seseorang sangat2 tapi sebenarnya orang yang anda benci itulah yang selalu menyenangkan hati anda?

Perasaan itu terasa sangat alien.. ill definitely called it undefine feelings..

Emosi di pagi hari

Sabtu, 12 Oktober 2013

10/10/10 - 10/10/13 with lots of story


Happy 3rd year after graduation day to all Ssmp friends
10/10/10-10/10/13



Friends Forever InsyaAllah

Rindu korang

2013 dua org ahli Rcrew naik pelamin
2014 juga bakal menyaksikan 2 lagi ahli R crew naik pelamin
yg lagi sorang? doakan bila sampai serunya yee..
Semoga Allah Permudahkan

Mumun-Anna-Dena-SisZila-Izza


Ramai lg sebenarnya geng rapat yg lain
Diha-As-Waqaiz-Ida-Olyn
nk sebut kang satu jam tak abes ni

 Lecturer fav sy
In fact most of the time she mumbling a lot
But she nice actually
Thanks a lot Datin

my the only outdoor grad pict yg senonoh

Jumaat, 30 Ogos 2013

Laundry day

Ngee...
Today is laundry day..
Today i wasn't alone, adik mumun ada sorg join sekaki..

Ceritanya camni..
Tiga2 dah plan nk balik pahang this evening konvoi 2 kereta since masing2 nk suruh abah check kereta masing2.. So, kami pun kumpul la baju2 kunun basuh pakai mesin je la kat rumah nanti.. hahahaha!!

Sekali jam 1.30 pm call mama, mama risau agaknya kami nk balik asing2 kereta ni..
Since anis tak pernah lagi drive sendiri balik pahang, nk balik malam plak tu..
dengan kereta masing2 la hai blm sebis.. hahaha.. kami kan anak manje abah.. bg abah tgk sendiri lg puas ati.. kang antar kat orang sat gi nanti ckp org tu buat tak btol la.. ni lari la.. naaa ni bg tengok sendiri bikin..

End up tak jadi balik pahang arini.. but mama abah yg datang selangor.. hehehehe..

Makanya, jom la angkut baju2 kotor pegi dobi layan diri..
boleh online pakai laptop.. kesian laptop ni..
Sebulan sekali je bukak rasanya..



leganya baju dah siap cuci dan siap kering..
=)

Ahad, 4 Ogos 2013

Rcrew reunion iftar 2013

Tahun ni sangat2 rekod dan lagend la bagi mumun si workaholic ni..

Buka puasa dgn kwn2 kat luar sekali je tahun ni...

Buka puasa dgn family pun baru sekali awal2 puasa aritu..

Pergi pasar ramadhan sekali je awal2 dgn adik2.. sampai skarang la terbyg2 nasi ambang dan air tembikai abg hensem tu.. haha! choii ntah2 adik.. haha..

Oh ya hv chance to meet my rcrew buddies walaupun xcukup regu pun sbb last minute anna xdpt join and dena ofkos la jauh di sabah sana bersama2 suaminya.. makanya mumun, sis, izza sama k.yuli ja la yg ada.. eh plus dua org jejaka yg tak available lg tu..

Janji lepas kerja pergi setia mall.. mumun ni punya beriya ni jam 5 da bertolak ni.. ingat lambat suda la.. skali smpai buka mumun sorg la terpacak dpn seoul garden tu bertekak ma pekerja myanmar tu.  Marah betul la mumun sbb xjmp order nama sis.. tulisan mereka2 ni cakar ayam lg boleh dibaca.. ya ampuuun.. skali pening agaknya diorg tu mumun dok buat muka xmalu sbb xhingin la mumun buka korek idung sokmo.. skali dibaginya kami seat.. maka selamat la kami dr buka korek hidung sajork.. haha..

Sekian susah payah daku dok cr parking dlm seoul garden and yg lain sume sampai after azan.. pffttt.. sabar ja la.. haha.. org lain da makan kami baru sibuk2 mengambil mkanan..

Tapi sekejap ja la.. jam 9 mumun da cabut balik kelana jaya demi tugas yg digalas.. skali lambat scan 2 minit daa.. huhuhu..  abes jahanam rekod..

Tinggal beberapa hari lg je puasa..
Tak sabar nk balik johor nanti nk buka puasa sesame dgn family..

#Mereka sedang bersuka ria di BT suda.. huhu

#time flies#

"Mama abah dah selamat sampai ke BT..
Nisa & Ain sdg dlm perjalanan ke BT..
Mumun??? sedang bersiap2 nk ke tempat KERJA... "

antara petikan status facebook pagi td yg sentap sbb blm boleh balik kampung lagi..

Cepat masa berlalu..

Rasanya baru saja kami semua berkumpul bersama berhari raya.. tup2 tulat insyaALLAH dah nk raya..

Adik mumun yg aritu study kt US dah balik malaysia dan alhamdulillah dah kerja da pun..

Cuma tahun ni bakal rasa kekurangan lagi sbb adik mumun lagi sorg kat Ireland tak balik tahun ni.. bertabah ye yuyun.. we love you!

tahun lepas, mumun balik johor dgn yuyun.. tahun ni sorg2 la balik johor... bilaaa laa nk berdua dan bertiga ni.. hahahaha!!

nie sume sebab adik mumun dlm gmbar ni da pandai drive sendiri balik johor.. tak dan dah nk tunggu kakak die cuti ari slasa ni.. haha...

Cayalah.. boleh sampai walaupun 1st time drive jauh.. ehem dgn bantuan gps kakak die la opkos.. tp syg gps hidup seblah die shutdown awal.. haha.. bertuah punya ain.. kau biar akak kau sorg tu drive sensorang.. org suh kuar exit kulaijaya dia pi exit ayer itam.. nasib ada gps, kalau xde esok la kot br sampai.. 

HEHE..

Okey, nantikan kepulangan ku wahai familyku.. haha.. #ati dah kat johor, bdn kat kat kilang skarang ni.... tidak!!!!

cepatlah esok or lusa...
sebenarnya nk balik bila ni mumun??

---to b continued----

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...